sobota 23. května 2009

Pozor na nigerijské svině!

nigeria_flag

Omlouvám se za poměrně vulgární nadpis, ovšem nehledejte v tom žádný rasismus, ale spíše rozhořčení, jak drzí a nevybíraví mohou býti někteří nigerijští občané, pro které lepšího označení nejsem schopen, neboť je to pouze banda laciných podvodníků, pokoušejících se velmi podlým způsobem, i když pro někoho možná přesvědčivě, vytahat z vás peníze.

Vím, že takových případů bylo (nejen) na internetu popsáno mnoho, přičemž dnes a denně se s nimi setkáváme, nicméně proč alespoň nezveřejnit případ dalšího nigerijského borce a ukázat, jak “přesvědčivý” dokáže být s vidinou, že vás sprostě okrade a pro tento účel neváhá použít jakéhokoli prostředku - a křesťan to jistě nebude, když mu ani jeho rodina není svatá a používá ji podle na důkaz své čestnosti…no však si přečtěte můj příběh ;-).

V uplynulém týdnu jsem se rozhodl, že svůj čerstvě vyreklamovaný iPAQ 614c prodám, dokud je nový a má opětovně (viz §627 občanského zákoníku) plnou záruku, a to za solidních 8000 Kč i s pouzdrem, novou folií a nějakým tím legálně zakoupeným SW, přičemž jsem byl ochoten při rychlém jednání dát slevu. Vedle několika odpovědí typu “nevyměnil byste” apod. mi dorazila i velmi zajímavá odpověď :-), však uznejte sami:

Na Vas inzerat z KupNet.cz byla zaslana odpoved:
-------------------------------------------------

Vážení Prodejce pan Nudy Odejít z
Kanady. velmi se zajímají o nákupu
vašeho položky umístěné na této
aukce stránek pro mou Klienti v
Nigérii jako narozeninový gift.I
bude chtít znát aktuální stav věci,
a také chci 2Pieces, dejte mi
laskavě vědět, že celkové náklady
na položku + lodní prostřednictvím
EMS / DHL.Payment bude provedena
prostřednictvím (banky k bankovním
převodem nebo PayPal) konverzace
přes
ndquit@gmail.com Thanks.Good dní.

Bylo mi samozřejmě ihned jasné, že to je “fake” jako prase :-). Nicméně zvědavost mi nedala, a tak jsem se chtěl stát aspoň na chvíli tou obětí podvodu (smích), abych poznal jejich praktiky, jak obelhávají zejména naivní občany. Nuže odpověděl jsem mu (nabídl jsem raději rovnou angličtinu, neboť jsem nechtěl dále trápit toho chudáka s translatorem :-D) cosi ve smyslu, že PDA je stále k dispozici, ale že si nejsem jist, zda je zrovna rentabilní zasílat takovou zásilku kamsi do Nigerie. Náš kamarád Nudy ale neotálel:

Hello
Good day and thanks very much for your mail. I would be glad to pay you 600.oo USD and i want to know the shipping cost to so that i can make the payment fo the Item and iwant it shipped through EMS/DHL shipment to the address below and hope this is OK by you. I will be making the payment via Bank to Bank transfer. You will receive an official approval confirmation once my payment is confirmed and Approved.so you can go ahead and make the shipment once the payment is confirmed to you.
Here is the shipping information........
Name..Asinobi Nnamdi Festus
Address..No 10a mokola housing estate
City....Ibadan
State...Oyo State
Zip Code...23402
Country...Nigeria
Phone...+2348062595058

Do package securely marking as a gift and get back to me with the required details so as to make arrangement for the payment.Due to the timely manner of the need of this item,I would be glad to have it shipped as soon as you receive my payment's confirmation.
Kindest Regards
ND

Uvedená cena 600USD nebyla náhodná, neboť na tu jsem odhadl celkovou částku i s ukrutně drahým poplatkem pro DHL, přičemž náš pan Nudy ihned nabídl částku 600USD a k tomu navíc teprve náklady na dopravu. Pokud by vám ani doposud nepřišlo podezřelé, proč o moje zboží tak stojí, po následujícím emailu už snad nikdo pochybovat nemohl :-). Opětovně jsem ho vyzval k vysvětlení, proč si zboží nekoupí normální cestou, kde by navíc měl cenu možná lepší:

Thanks for your mail And i want you to know that you will surely have your money from my bank ok and Honest man here and don't cheat but you have to follow the procedures of my bank for your account to be activated without any delay ok ..They will need the shipment confirmation from you so that they can verify on the shipment and get your account activated and i promise you 100% sure that you will have
your money without any problem and i want you to know that am a married man with children ok
Kindly get back to my bank once you get the payment confirmation from my bank without any delay for fast activation ok

Všimněte si, jak náš nigerijský kamarád zařadil vyšší rychlost – nyní je již married man with children, čímž si mě vyloženě získal na svoji stranu :-D. Pokračoval jsem dál v konverzaci a napsal mu, že to je přesně to, co nechci, tedy že nikomu nebudu posílat jakékoli zboží na základě nějakého ušmudlaného potvrzení o čekající platbě, a sice že takové potvrzení mu během pár minut vyrobím taky, ačkoli to bude podvrh. Pan Nudy se ale nedal:

Thanks for your understanding and i want you to come online on yahoo messenger and this is my yahoo email (colycharm@yahoo.com )i wait for you there ok...so that will can talk better and i want you to know that am sincere here and and i have kids and if i cheat wont someone else cheat my children and i want you to try and understand the rules of my bank and i assure you that you will surely have your money without any problem ok
And i understand you that you needed the money for your study believe me because i have forwarded your bank details to my bank ok please get back to my before they they make the transfer ok
Thanks and God bless you Vojtěch
Best Regard

Opět si všimněte, nyní dokonce nabízí live chat, aby byl přesvědčivější. Zvědavci si mohou tento skutečný profil na yahoo prohlédnout, ale světe div se, prakticky nic vyjma nějaké fotky tam nenajdete. Opět mě rozesmála jeho pasáž o tom, že pokud by on podváděl, pak někdo může podvést jeho děti… a samozřejmě ten závěr, ten byl monstrózní – vždycky jsem měl za to, že tato fráze se používá jen pro jeden případ - “Bůh žehnej Americe”, ne? :-D Následují dva emaily o potvrzení platby z americké Colony Bank (pro zájemce k nahlédnutí zde a zde, je to standardní *.msg vytažené z outlooku) byly aspoň pro mě docela směšné, zvlášť když ani jeden nepřišel z domény @colonybank.com, nýbrž z @consultant.com, což je opravdu přesvědčivé, že? :-)

Následovala už jen relativně nezáživná konverzace, kdy jsem mu nabídl naopak pro chat gmail, kde jsem mu chtěl z plných plic říct (bo spíš zařvat), že je to jen laciná nigerijská svině (omlouvám se všem slušným občanům Nigerie, ale oni by o nás taky nemluvili hezky, pokud by měli co dočinění s někým takovým, ale od nás), nicméně na gmailu se už neozval, a tak jsem mu to napsal mailem. Napsal jsem cosi ve smyslu, že už si myslím, že té srandy bylo dost a že je třeba vyložit karty na stůl.

Řekl jsem mu, že de facto jsem cheater taky, neboť od začátku si z něj dělám srandu a jen mě zajímalo, jak daleko je ochoten zajít. Neobešel jsem se samozřejmě bez výrazů jako “I DEFINITELY know you’re a fuckin’ cheater!” a také jsem ho informoval, že o jeho pěkném příběhu budu informovat nejen na českém internetu, ale taky přímo Colony Bank, což jsem také udělal a doplnil, že by bylo fajn, kdyby provedli patřičné kroky, aby nebyla zneužívána jejich obchodní značka a hlavně, že ne každý může být tak prozíravý jako já a mohl by se stát obětí podvodu. Moc si od toho neslibuji, myslím, že víc užitku udělá tento příspěvek, zvlášť pokud google pro vyhledávací řetězec patřičných slov typu “Nigerie + Colony Bank” odkáže vedle již existujících linků na různá diskuzní fóra včetně tohoto příspěvku, kde se ostatně jako všude jinde jasně upozorňuje na to, že je to podvod! Ještě si přečtěte jeho reakci, ačkoli jsem ji nečekal a výslovně ho žádal, že si nepřeji, aby mi ještě někdy cokoli mailem posílal:

what do you mean fuck off am not a cheater ok i dont know what you are saying i will ask my bank to stop the transfer now ok bye cheater

Nuže na závěr snad jen že pokud se něco podobného stane i vám, vůbec se neobtěžujte na takový email odpovídat, neboť je to podvod od samého začátku a sází pouze na to, že podlehnete lehké vidině peněz, které ale poté nikdy stejně jako vaše prodávané zboží již neuvidíte :-). Pro mě je to ponaučení, že s inzercí na prodej PDA zůstanu u osvědčených metod typu aukro.cz, eventuelně sekce bazarů na kvalitních portálech jako jsou ce4you či smartmania, no a těmto e-bazarům, které vám vyskočí na první stránce google pro hledaný řetězec “bazar” se velkým obloukem vyhnu, neboť je daleko pravděpodobnější, že můj email, který často tyto bazary zveřejňují přímo, bude tak akorát zachycen sítí podvodníků podobných tomu, co mě kontaktoval, a víc než plnou schránku spamu z takového inzerátu nezískáte. Ale pokud si chcete pokecat s “nigerijskou sviní”, zkusit to můžete. ;-)

EDIT: Myslím, že hlavní záměr mého příspěvku se již povedl, protože google pro řetězec “Colony bank Nigeria” i “Colony bank Nigerie” vyhledá a hned na první stránku umístí můj příspěvek, dokonce mezi prvních pár odkazů – doufejme, že to našemu podvodníčkovi panu Nudymu aspoň maličko ztíží jeho byznys.

EDIT2: Tak pozor, pan Nudy přitvrzuje (smích) – jednak mi dorazil málem až výhružný email o tom, že mě bude vyšetřovat FBI, pokud nezaplatím (všimněte si zejména těch obrázků pout a zatýkaných lidí na konci – tomu říkám opravdu věrohodný email z banky, kde vás hned straší i s obrázkovým doprovodem :-D), přičemž asi nejvíc jsem se zasmál tomu závěrečnému podpisu, neboť typičtější americké jméno už snad ani vybrat nemohli:

Regards
Dr. Vahid Majidi,
Assistant Director of the FBI's

Jako asi si dokážu představit ten typ lidí, co je takový email dokáže zastrašit (upřímnou soustrast s vámi), na druhou stranu je to tak laciný pokus o seriozní email z banky, plný tak okatých nespisovných a naprosto absurdních pasáží, že si říkám, jestli toto opravdu mysleli vážně??? V každém případě jsem nelenil a email přeposlal zpět panu Nudymu, že si snad ze mě dělá p*del, že jsem ho výslovně žádal, aby svůj marný pokus o podvod již vzdal, přičemž jeho odpověď snad ani nepotřebuje komentář :-D (pozn. opraveny linky na maily z “Colony Bank” alias @consultant.com, doporučuji prohlédnout, ať vidíte, jak vypadá zaručeně “pravý” email z takové banky:-D):

DONT WORRY YOU WILL BE COURT SOON BECAUSE YOU ARE AMONG OF PEOPLE WHO SCAM, YOU COLLECT PEOPLE MONEY AND RUN AWAY OK THAT FINE YOU WILL NOT DO THAT AGAIN WHEN THEY CATCH YOU OK

115 komentářů:

René Podhrázský řekl(a)...

jo jo , svatá pravda, taky mi takovej mail přišel jako odpověď na inzerát..tak jsem zkusil tu mailovou adresu vygooglit...a světe div se-tento článek..:DD Nigerijce tedy hážu do spamu, díky moc kámo;)

Vojtech Kovac řekl(a)...

Super, kdybys byl jediný, kdo díky tomu věděl hned, že je to podvodník, je to úspěch! ;-) Jen zírám, že si ten nigerijskej trouba ani nezměnil email..doufejme, že si v ČR již neškrtne!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, vcera mi taky dosel e-mail od nejakeho Billy Henryho, ktery mel zajem o mnou nabizene zbozi, nabizel vysokou cenu, od 450EUR nabidl az 950EUR, cena premrstena....a pry ze je to pro jeho syna, ktery dela v zapadni Africe-Nigerii nejaky vedecky vyzkum....Bohuzel jsem se s takovym to typem podvodniku nesetkala, tak jsem mu poslala cislo uctu :((( Je to velky problem??? Myslite, ze to mohou proti me nejak pouzit?? :( Dekuji moc za odpoved!!!

René Podhrázský řekl(a)...

Ahoj,jestli jsi mu poslala cislo uctu, tak to az tak nevadi.ted ti posle radoby potvrzeni z jeho banky,jakoze ti poslal ty penize a bude chtit abys poslala to zbozi ale to v zadnem pripade neposilej,protoze ti penize na 100% neposlal!! At zijou nigerijsti podvodnici...mne od nich chodi tak pet mailu denne...:( parchanti.

Anonymní řekl(a)...

Dekuji moc za info, ja se hlavne bala ohledne tech info o bank.uctu. Jinak bych urcite nic neposilala!!! Napsala jsem mu jasne, ze pokud nebudu mit penize na uctu, nic neposlu a uz jsem si i zablokovala jeho e-mail.adresu, at neotravuje...to je masakr a ja si s tim delala tezkou hlavu :)

Vojtech Kovac řekl(a)...

Také jsem mu poslal číslo účtu, naprosto záměrně, neboť mě zajímalo, jak ten podvod vypadá dál, přičemž ten účet již byl stejně ve stadiu rušení.

Nejvtipnější bylo, když mi přišlo varování z "FBI", že mám poslat zboží, neboť kupující jej již zaplatil - byl to už vážně výsměch. A těch sprostých slov, co se tenhel šmejd dopustil, když mi odpovídal, jaký jsem *** apod.

Ostatně Colony bank USA mi jasně v emailu sdělila, že nikdy žádného prostředníka v takovýchto obchodech nedělá a tudíž NEMÁM na žádné výzvy k zaslání zboží reagovat...

Jsem rád, že můj příběh má další čtenáře, kteří se z něj mohou poučít ;-)

Anonymní řekl(a)...

Určite!!! Je super, že existují podobné blogy a upozornění pro lidi jako já, kteří o tom, bohužel, nevěděli.....Myslíš, tedy, že to číslo účtu, SWIFT, IBAN, jméno banky a účtu tedy zneužitelné samy o sobě nejsou??? Jinak jsem nic jiného neposílala....Díky a pěkný pátek :)

Vojtech Kovac řekl(a)...

Jak se to vezme - leda že by tvůj účet byl použit k praní špinavých peněz a zítra ti tam přišlo pár milionů a v zápětí do schránky pokyny, kam dál ty peníze máš přesunout :-)

V každém případě číslo účtu není nic tajného a je řada firem i v ČR, které jsou schopny si tyto informace zjistit a dle toho pak i směrují svoji reklamu...

Nic bych si z toho nedělal, znalost čísla účtu nigerijcům nijak neumožňuje si peníze vyžádat apod., takže není třeba mít obavy...

OK3 řekl(a)...

Tak pan Bill Henry znovu úřaduje.. Prodávám starší notebook, za který ovšem nenabídl přemrštěnou cenu, nýbrž akceptoval mnou nabízenou a vybral si dokonce levnější variantu zásilky :) Došli jsme až k "výzvě z banky". Myslím, že mu pošlu nějaké vymyšlené číslo balíku a uvidíme co bude dál. Myslím, že následující mail od FBI se bude v mé sbírce "kvalitních" spamů dobře vyjímat ;)

René Podhrázský řekl(a)...

no jo, je to s něma hrůza....já bych šel třeba do toh...zadat klidně i deset inzerátů, fiktivních a nechat je všechny tu proceduru projít a nakonec prostě nic neposlat...a třeba je to přestane bavit...

Vojtech Kovac řekl(a)...

Pro mě je potěšující, že ten můj oblíbený nigerijec si kvůli mě musel změnit používaný email - hned pár dní po tom, co jsem zveřejnil tento článek, si totiž o sobě mohl přečíst a předpokládám, že v ČR si u lidí s alespoň selským rozumem a schopností naťukat jeho email v google jednoduše neškrtne - alespoň ne s tímto emailem...a nickem :-)

Jen mě zaráží, že je to ještě neomrzelo a neposunuli se víc na východ Evropy, kde by kvůli relativně malé penetraci internetového připojení mohli nachytat více naivních oveček :-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, velké díky za Tvůj článek. I já si koresponduji, prodávám dva roky používanou Nokii 9300 a přišel mi e-mail v angličtině od Kate Martins, že by měla zájem o tento mobil k narozeninám pro svého syna. Já ho prodávám za 1.500 Kč a ona mi okamžitě nabídla 300 EUR. Ani si můj inzerát nepřeložila,protože se jen zeptala, jestli je ten telefon nový nebo starý. Odepsala jsem, že je použitý a brala jsem tu věc jako vyřízenou, protože jen blázen by dával 300 EUR za čtyři roky starý model. Jaké bylo mé překvapení, když mi skoro obratem přišla odpověď, že má velký zájem a jak chci poslat peníze, ať jí pošlu údaje. Na otázku odkud je mi přišla "obšírná" odpověď, že z USA, ale ten mobil, že chce poslat přímo synovi (stále ještě neuvedla kam). Ověřila jsem si ve své bance, že zaslání údajů o účtu se nevystavuju žádnému nebezpečí a poslala jsem je. Včera mi přišlo potvrzení z Wellsfargobank (člen skupiny HSBC) a e-mail od paní, kde jsem se dočetla, že telefon chce poslat do Nigérie a že už ho syn nutně potřebuje:o). Tak teď už mě asi jen čeká to vyšetřování FBI:o))). Gábina

Vojtech Kovac řekl(a)...

To je skvělý :-D Jsem rád, že americká bezpečnostní složka bude mít práci a že se rychle dostanou Státy z krize :-D

Ne vážně, už jsou s tím opravdu trapní, nechápu, že je to pořád baví...ale asi by to nedělali, kdyby stále nenalézali hloupé a naivní ovečky, co jim opravdu zboží pošlou...

Anonymní řekl(a)...

Musim se pridat :D Taky jsem mel takovych nabidek par,ze zacatku jsem tomu veril ale po frazi ze mam zaslat zbozi a pote jeho banka aktivuje penize mi doslo ze to jsou smesni sasci,(vykurvene svine)

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,

tak poslední kontakt je doctormrsrose@gmail.com a tentokáte chce posílat zboží svému synovi na Ukrajinu:))

Šeba

Anonymní řekl(a)...

Tak...

já mám teď nabídku ke koupi foťáku, za který nabízí dvojnásobnou částku peněz... Osoba to chce poslat vnukovi do US a sama je z US, ale objednává foťák z ČR... :)Píše mailem xenanike na gmailu. Už mi přišla i transakce z Colony Bank... tam je zase pod jménem Jesse Scott.
Tak už jen čekám na FBI .)

Anonymní řekl(a)...

Tak dneska jsme se s kamoškou málem dopustily chyby při prodeji telefonu. Nebýt její mamky, co došla dřív z práce a, při zjištění, jakýho že to máme kupce pro telefon řekla, že známej posílal notebook do Nigerie a nikdy mu nic nedošlo. Na základě toho jsem začla googlit a našlo mi to pár fór a tento článek, což mě naprosto přesvědčilo o tom, že víckrát takovýmto emailům nebudu věnovat pozornost a už vůbec nebudu chtít nic posílat do Nigerie pro "cousin".
mail podvodníka: martina.jos4@gmail.com

Vojtech Kovac řekl(a)...

Vitam te do klubu a jsem rad, ze tento clanek opet alespon castecne pomohl presvedcit, aby nekdo dalsi nenaletel smejdum z Nigerie...

Clovek by si rekl, ze uz je to ohrana pisnicka a budou to zkouset dale na vychod...ale jak koukam, patrne nynejsi parné dny, ktere nas vsechny tak trochu omamuji, chteji mistri z Nigerie opet vyuzit ke svym podvodum...ale to maji diky nam a nasemu kamaradovi google SMULU! :-)

Anonymní řekl(a)...

email: martina.jos4@gmail.com je nadále aktivní , dnes jsem dostal v ANG reakci na inzerát na prodej HTC. Díky za tenhle blog.

Anonymní řekl(a)...

málem jsem se nechala nachytat, z této adres mr.ken.manager01@gmail.com mi přišel obyklý mail,prý pro syna do Nigérie,který tam pracuje na výzkumu...musím říct,že mě snad ani nenapadlo, že by to mohl být podvod.Dnes mi přišel potvrzovací mail za banky ( Icici bank UK),tak už jsem se radovala a pak objevím tohle :D jsem vážně ráda že díky tomuhle blogu jsem na to přišla, i když bych určitě nebyla tak blbá a neposílala zboží před přičtením peněz na účet...nicméně při psaní tohohle komentáře mi přišel další a podobný mail z adresy jodystoresplc@gmail.com :DD
tak pozor na ně :)

Vojtech Kovac řekl(a)...

Jak rikam, stale me prekvapuje, ze to stale s tou Nigerii zkousi..a o to vic me tesi, ze moje zkusenosti, o ktere jsem se zde podelil, jiz mnoha z vas pomohly vyhnout se neprijemnemu podvodu.

Jeste byste mohl nekdo, podobne jako ja, si s podvnodniky pohrat, abyste se dostali az do faze vyhruzek z FBI (viz prilohy v mem clanku). Kdyz uz nic jineho, tak tyhle bez prominuti nigerijske svine ztrati svuj "drahocenny" cas pri marnem pokusu o podvod a usetrite tim jineho chudaka, ktery nebude tak proziravy ;-)

Anonymní řekl(a)...

Díky za tuhle informaci.. právě si ode mě jeden takovej chtěl koupit Nintendo pro syna v Africe a poté, co "údajně" složil částku asi o 200 euro vyšší mi to nedalo a Colony bank jsem si proklepla na netu...a narazila jsem na váš článek. No nic, malý černý chlapeček si na mém Wii golf nezahraje.

Vojtech Kovac řekl(a)...

A to je mi toho chlapecka opravdu lito...sam mam doma wii a vim, jaka je s tim sranda...tenhle cynismus v řadách ceskych obcanu opravdu nechapu :-))))))

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, tak už mě to taky potkalo:))
Dávám sem údaje kůli google a nápomoci ostatním. Napsal, že má zájem o auto.Chtěl mi poslat asi 3x víc peněz než ho prodávám a že ho vyzvedne jeho Agent z Nigérie :-)))
email: jmaurice77@yahoo.com
jméno: James Maurice
tel. číslo: +447024063706
Agent: Oladele Oluwabukunmi
Město: Ibadan - Nigerie
PSČ: 23402

Vojtech Kovac řekl(a)...

Tak s tim autem bych to chtel docela videt...tam by si pro to musel prijit osobne preci...uz vidim, jak posilas auto pres DHL :-))) Mozna si mel pockat, treba by zaplatil na drevo :-)

Zo Slovenska řekl(a)...

Dakujem za vyjasnenie prípadu. Ze som obetou podvodu mi bolo uz jasne, ale ze to je iste, to mi potvrdili, mne novacikovi na inzercii, vase pripady . Sice som prisla len o stare oblecenie ale poplatok za odoslanie do Nigerie bol 71 EUR. Teraz ale ziadali dalsie peniaze ako "Bank Transfer Charges". Oblecenie nazyvaju ITEM a brnkaju na city asi mne ako zene, ze pani "Camilla Wiliams" ako moja obchodna partnerka je v nemocnici.
Najprv oblecenie (maskace)chcela poslat synovi do Nigerie, zrazu sa uz jednalo o dceru, ktora oznamila prijem veci.Teraz tak isto moje peniaze za tovar plus postovne, spolu 100 EUR visia vraj "koli mojmu nezaplateniu banke".
Zaujimave je, ze peniaze nemam poslat na ucet ale sukromnej osobe v Nigerii. To sa neboja, ze ich vypatraju? Pre uplnu informaciu. Tiez islo o "COLONY BANK", tentoraz s emailovou adresou
"colonybanktransfermanage@usa.com" Novorocny pozdrav zo Slovenska.

Zo Slovenska řekl(a)...

Teraz vidím, že u vás viacerých tak ako v mojom pripade sa tiez jedná o človeka (ľudí) z mesta Ibadan v Nigérií.Škoda, že Colony bank nejaví záujem o trestné konanie. V mojom prípade neodpovedali na informáciu o zneužití ich mena. Ako inak by sa ich dalo zažalovať? Sú si nejako veľmi istí.

Zo Slovenska řekl(a)...

Bude vás zaujímať stránka iného bloggera Andrew Wee, kde desiatky ľudí podobne potvrdzujú podvody nigérijských "partnerov". Zaujímavé, mnohí sú z Ibadanu.
http://www.whoisandrewwee.com/ebay-auctions/ebay-nigeria-scam-exposed/

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, mám zrovna čerstvou zkušenost s tímto xindlem (sorry :-) ). Na moji nabídku staré Nokie 6233 mě přišla nabídka na horentní sumu od (inzerce na Hyperinzerce.cz) se stejným scénářem zaslání do Nigerie. Bylo mě jasné o co asi jde a tak jsem si taky trochu pohrál - oznámil jsem mu že nemám žádný účet v bance ani Paypal a ať první pošle prachy v obálce na adresu, potom že pošlu mobil třeba do Nigerie :-)...odpověděl že nevěří že zboží pošlu (ha ha)..tak jsem odpověděl že já mu taky nevěřím...odpověděl že jsem hloupý, když nechcu jeho peníze :-)..už jsem nereagoval. Napadlo mě nedala by se nějak zaspemovat ta emailová adresa????

Anonymní řekl(a)...

sarahadams255(at)gmail(dot)com
toto je ten podvodný email k zaspemování :-)

Zo Slovenska řekl(a)...

A ďalší blog o tejto téme s veľkou odozvou: http://www.samuso.sk/blog/2007/11/29/nigerijsky-scam-poznate-niekoho-kto-naletel/comment-page-4/#comment-78129

Vojtech Kovac řekl(a)...

Cele je to o tom, ze do Nigerie vetsina zemi moderniho a vyspeleho sveta NEMA jakoukoli dolozku pro vymahatelnost prava ci snad dokonce moznost vzajemneho vydavani a postihovani osob usvedcenych z trestne cinnosti ruzneho druhu.

Ackoli tedy mame mnohdy naprosto presnou adresu, kam se ma zbozi poslat, ve finale neni kdo by v Nigerii takoveho prijemce zatkl za napomahani podvodu. Ostatne takovy clovek je pouze prijemce postovni zasilky a tezko mu nekdo dokaze, ze je spriznen s onou emailovou komunikaci, v jejimz ramci se "obchod" dohadoval...

Jedine, co muzem delat - a dle čilé komunikace k memu clanku vice jak rok po jeho napsani celkem uspesne - je bojovat proti temto podvodum dokumentovanim techto podvodniku a jejich praktik verejne na internetu...

Jen si zkuste zadat do google retezec "colony bank nigeria" a uvidite, jak vysoko je tento clanek ;-). Myslim, ze tenhle boj je daleko uspesnejsi jak samotny mozny postih podvodniku, protoze zatknete jednoho a dalsich 50 ho v mziku nahradi...ale takoveto clanky, jako je ten muj, odstavi od moznosti podvodu ne jednoho, ale klidne stovky (mozna i vic) takovych smejdu...

A to me a jiste mnohe z vas jiste hreje u srdce, ze se nam dari tyhle "nigerijske svine" eliminovat, ne? :-)

Zo Slovenska řekl(a)...

Ano pan Kováč, máte pravdu. Dodám ešte, že tie adresy sú falošné. Skúšala som nájsť ulice napr. v Ibadane (uvedené aj na iných spominaných stránkach bloggerov) cez Google.maps a ani jedna ulica z adries nie je k nájdeniu. Spoločné je však poštové smerové číslo ZIPP. Je to 23 402 pre Ibadan, 23 401 pre mesto Lagos,nezáleží aká ulica. Pritom Ibadan je veľké mesto s 1,3 milióna obyvateľov. Teda to zrejme príde iba na poštu a tam ktosi prevezme zásielky, možno je komplic aj na pošte...Mená a ulice budú falošné. Koho potom postihovať, museli by prichytiť človeka, ktorý to preberá.

Anonymní řekl(a)...

Tak ja bohuzel byla tak blba a naletela jsem. tak pozor je dALSI A RIKA SI lARAH MARY

Vojtech Kovac řekl(a)...

To je mi lito...uz jste to odeslala? Zkusil bych si u DHL neco jako storno zasilky, zda to jde...nemam s tim zkusenosti, ale snad neco takoveho musi jit...

Anonymní řekl(a)...

Anders Leos andersleos01@blumail.org taky dejte pozor

Anonymní řekl(a)...

Zo Slovenska
Aj keď už prešlo niekoľko mesiacov od skončenia mailovej komunikácie s mojou "obchodnou partnerkou" z USA, ktorá "pre syna v Nigérií" chcela moj tovar - oblečenie,a ja som nebola ochotna po zaslani balika este aj poslat peniaze "na prevod" sa mi zrazu tovar vrátil spat. Doniesom ho kurier , tvrdil, ze je zo Slovenskej posty odovzdal mi balik bez poziadania obcianskeho alebo akehokolvek preukazu. Ale hlavne na mojom baliku oblepenom razitkami Slov. posty a Bratislavy chýbalo akekolvek ine razitko (napr. Nigerie).Kde ten balik bol cely cas od Decembra? Myslala som , ze na nigerijskej poste....a on bol tu? Kto to na poste podporuje?

Vojtech Kovac řekl(a)...

To je zajimave zjisteni...jelikoz tu ale vetsina lidi nastesti tento "obchod" nezrealizovala, tak asi moc dalsich se s nami o zkusenost nepodeli... Ale nechce se mi verit, ze by na Ceske Poste mel nekdo zapotrebi toto podporovat...ono to ostatne neni nutne, DHL funguje i bez pomoci mistnich dobre, cili Nigerijci ani nemusi kooperovat...staci, kdyz se clovek chyti a posle :-(

Unknown řekl(a)...

Ahoj, bohužel jsem se nechala napálit. Poslala jsem telefon a nemám nic :-( Neposílejte nic na adresu

Juliu Ehim
4 Technická College Road, Ugbowo
Město Benin City
Edo, PSČ 23452 Nigérie

Znáte někdo tuto adresu?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer. Také mi dnes přišel podobný email, kdy jsem na Bazoši nabídla k prodeji fotoaparát. Bylo mi to divné a tak jsem hledala na internetu reakce na prodej do Nigerie a našla hodně odkazů na podvody. Tudíž s milou paní Selly Anderson nekomunikuji, protože je to ztráta času. irena.kub@seznam.cz

Michaela řekl(a)...

Tak to jsem na to stejně :-( Dokonce jsem dnes poslala číslo účtu atd. Snad to nemůžou nijak zneužít :-( Ještě že jsem si tohle přečetla a vím že nemám nikam nic posílat! Moc díky a snad to dobře dopadne a nic mě nehrozí. Bylo mě to divné, ale říkala jsem jsem si že když dojdou peníze tak pošlu telefon a když ne tak je to jasné, že to je podvod!

Michaela řekl(a)...

Jo a balík chtěl poslat na adresu :
Juliu Ehim
4 Technická College Road, Ugbowo
Město Benin City
Edo, PSČ 23452 Nigérie
TAK POZOR!
Jeho email queen.oliver999@gmail.com

Vojtech Kovac řekl(a)...

Vitejte damy do klubu (skoro)podvedenych. Stale se nestacim divit, ze je to ty hajzlíky z Nigerie porad bavi...a jsem rad, ze aspon nekomu dalsimu muj clanek resp. diskuze pod nim pomohla k tomu, aby vcas rozpoznal podvod a zachranil ho od zneuziti a financni/majetkové ztraty.

Pokud muzete, varujte co nejvic lidi ze sveho okoli...staci doporucit "pouzij google", nez do neceho skocis po hlave...jak vidno, tak to pomaha a muzete se tak vcas dopatrat, co vas u techto nabidek ceka resp. neceka :)

Politujme timto Alici, co se nechala napalit...ale je vas tu vic, co naopak po precteni meho clanku zpozornelo a razantne zakrocilo k ukonceni pokusu o podvodne ziskani vaseho zbozi bez řádného zaplaceni...cili to beru, ze stale "jsme v plusu"...jen tak dál!

Anonymní řekl(a)...

Hello
Seller, I am very happy to receive your mail, I envnecesidad
urgency of this issue for my dad who is currently in West Africa for a
project and he informed me the Order the issue as soon as possible
for him , so for the urgent
purchase please i want to know the final price + shipping
through (the post office to post office), more by what can only pay
bank transfer that I detected its international suitable transaction please
process and delete this item from advert .

OLOGUN ABDULFATAI A.
NO 15, OLUWOLE STREET,
TOTAL GARDEN IBADAN.
OYO STATE
NIGERIA
23402
+2347026688134

I wait to read back from you....

Mrs Rihana
-------------------
CO jsi myslíte o tomhle ???

Anonymní řekl(a)...

Pro Vojtech Kovac Děkuji, že jsi sem dál svůj příběh. Myslím , že jsi udělal kus velké práce a uchránil tak spousty prodejcu, včetně mě . Kteří by se za slepou vidinou snadno vydělanych peněz nechali napálit. Myslím že nazev článku "Pozor na nigerijské svině!" nejde brát jako rasismus ani jako nadávku. PRotože pro tenhle druh lidí by to mla být spíše ještě poklona , že je dokážeme nějak nazvat.
Venca

Vojtech Kovac řekl(a)...

K predchozimu prispevku - typicky fake, snad jen doporucim, pokud vladnes anglictinou, tak si s nim chvilku pohraj jako ja...treba vylepsili svoji taktiku a uz pouzivaji jinou banku namisto americke Colony Bank :-)

To Venca - Venco diky za kompliment, presne proto jsem ten clanek psal, aby se ostatni mohli poucit a nalezt tam podobnosti se svymi podezrelymi nabidkami k odkupu...a jak vidno, tak i 2 roky po napsani tohoto clanku je diskuze pod nim ziva a pribyvaji dalsi a dalsi lide, co diky tomuto clanku a navazujici diskuzi vcas zastavili pokus o podvodnou transakci...anebo, ackoli byli podvedeni, tak se aspon podeli o svoji zkusenost a upozorni tak ostatni, cimz je mohou ochranit...

Tento pristup vetsiny diskutujicich zde me prijemne nadchl a dodal mi motivaci, abych v podobnych pripadech investoval par minut a neco o tom eventuelne napsal...

A jak si sam podotkl, v mem clanku neni ani spetka rasismu, ba naopak...a zjevne to tak vsichni i chapou...v diskuzi mi nikdo nazev tohoto clanku neodsoudil, ba spise pochvalil, cili muzeme byt vsichni v klidu :)

Honza M. řekl(a)...

Zdravim,

prave se mi stalo totez, rozhodl jsem se nereagovat. Dokonce se uz naucili trosku cesky. :-))
obrý den,
Díky za odpověď, moje jméno je Marian Marina, žiji v Londýně, chci
položku poslal svému synovi v Nigérii, ale musíte poslat
přes rychlost Ems příspěvků / místní poštovní / Fedex (priority), jsem ok s
stavu, chci tě
odpovědět na cenu a
cena zásilky, abych mohl poslat peníze do banky, aby vás
bankovním převodem.

Zde jsou informace potřebné pro mě, aby platební
Název banky:
Jméno na účet:
Číslo účtu:
IBAN:
Kód Swift / BIC:


Zde je adresa doručení výtisku budou zaslány


Jméno: James Morgan
Adresa: Areál blok 109b UI, Road
Město: Ibadan
Stav: Oyo státu
PSČ: 23402
Země: Nigérie
Telefon: +234 8065244601

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, děkuji za potvrzení mé domněnky :)
chtěl můj použitý iphone 3GS o polovinu vetší cenu než má cenu nový :D

Name : Amodu Oluwatosin
ADDRESS 16 Ui
City : Ibadan
State : Oyo State
Zip-Code: 23402
Country : Nigeria

Vojtech Kovac řekl(a)...

Ibadan, to je oblibena destinace, kam tyto zasilky smeruji...inu, vitejte do klubu "podvedenych", kteri to stihli zaseknout vcas a tyhle nigerijske sviňuchy nenechali vydelat si ;-)

Anonymní řekl(a)...

ahoj, dnes jsem dostal mail od "richard.jerry@gmail.com, chce koupit ode mě přes inzerát v Annonci foták pro svého nigerijského syna, nabízí víc než to stojí, ostatní scénař je přesně v tomto duchu, málem jsem mu už poslal číslo účtu, ale ta Nigérie mi na tom byla podezřelá, tak po chvilce googlení jsem narazil na tento skvělý blog, tak díky vám s ním končím. Jsou to hajzlové...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chtěla by jsem Vám poděkovat za Váš blog, díky Vám jsem se nenapálila a neudělala, chybu, celý dnešní den jsem si psala také s jedním z nich a málem v pondělí poslala svůj půl roku starý mobil. A to na základě potvrzení z údajné banky Wachovia Bank. Teď si říkám, jak jsem mohla být tak blbá a naletět, jen díky Vám, že mi to nedalo a začala jsem pídit o adrese na googlu. Moc děkuji Gabča

Vojtech Kovac řekl(a)...

Budu se opakovat, ale jsem rad, ze vam to pomohlo a diky za komentare a podeleni se s nami o vase zkusenosti s dalsimi a dalsimi podvodniky. Tento clanek pouze DIKY VAM ma tak vysoky pagerank a pomaha tak stale vice a vice, coz je presne ten duvod, proc jsem jej napsal. Takze vitejte vsichni do klubu "nenapalenych", ale i vy, kdo jste precijen naleteli, nestydte se a dejte nam sem info...pomuzete tak ostatnim a udelate dobry skutek :-).

Anonymní řekl(a)...

Mě kontaktoval taky jeden, níže jméno a adresa. Dotáhl jsem to až do stádia kdy mi poslal potvrzení Citibank o převodu a že mám poslat zboží. Má smůlu, nemám prachy, nebude mít nic! Teď chci vědět co bude dál.:-)

Name: Joe Funsho
Address: No 56 Balogun Street Mokola
Location: Mokola
State: Ibadan
Country: Nigeria
Postcode: 23402
Tel: 2348154483783

Anonymní řekl(a)...

uzasny clanok chvalim :-) ja som sa tiez dostala do konverzacie s chlapikom menom angelo pirronia z londyna, ktory ma vraj syna v nigerii wtf? :-D je pravda ze moj prvy dojem bol ze mi ho bolo luto a mala som mu chut poslat tenisky zadarmo :-) ale ako sa hovori doveruj ale preveruj :)
Dakujem za taketo blogy

Vojtech Kovac řekl(a)...

Diky za pochvalu, toto je proste neumirajici tema, i 3 roky pote, co jsem napsal tento clanek, je to stale tak aktualni, ze vlastne ani nemusim nic pridavat - diskuze pod clankem jej sama obohacuje o dalsi a dalsi pozitivni ci negativni zkusenosti, kontakty na podvodniky a diky nasemu velkemu bratrovi Google to potom lze ve spojeni s timto clankem i snadno dohledat a to je to nejvetsi plus! :-)

Bylo ti ho lito? :-) No me ho taky bylo lito, kdyz mi pravil, ze on nepodvadi, ze je otec rodiny a kdyz jsem ho poslal do pr***, tak mi vynadal, ze vlastne podvadim jeho bezbranne deti...pak mi ho zacalo byt opravdu lito :-)))

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň, dala som inzerát na mobil, ktorý chcem predať, na ktorý mi odpovedala tzv. Angello Pirronia angellopirronia@gmail.com. V prvom maile sa opýtala, či je to starý alebo nový tovar (nič viac). To mi ešte nebolo nič podozrivé iba to, že na inzerát na slovenskom bazári mi odpovedali po anglicky...čo ma prvé napadlo?....či tam nemajú lepšie ceny a lepšie možnosti pri takýchto tovaroch...Odpovedala som, že nie je nový. A pri druhom maile som si všimla že tam pribudla fotka nejakého dievčaťa v okuliaroch s tetovaniami (inak vyzerala celkom nevinne). V tom maile mi neponúkala cenu ona, ale pýtala sa, za koľko by som to chcela predať a samozrejme, ako píšete všetci, žiadala ma o moje údaje nato, aby mi mohla peniaze poslať. Pýtala si:Bank name:
Name on account:
Account number:
Iban number:
Swift Code/BIC:
A potom údaje, kam to mám poslať:

Name: Remie Marec
Address: block 891b campus UI, Road
City : Ibadan
State: Oyo state
Zip code: 23402
Country: Nigeria
Phone: +234 8065244601

Celé to bolo povedané tak, že žije v Londýne a že to chce poslať svojmu klientovi do Nigérie.
Samozrejme som nič neposlala a zatial ani neodpovedala, lebo som si bola istá, že niečo nie je v poriadku..a teraz po prečítaní všetkých príspevkov počas 3 rokov mi je jasne, že môj inštinkt ma nesklamal. Tak som sa rozhodla tu pridať aj toho svojho zlodeja, aby ste videli ďalšie meno, ktoré použil...

Samozrejme v takýchto prípadoch som veľmi vďačná za tieto možnosti internetu a googlu, kedy si aspon vieme pomôct a poradiť...aby sa počet okradnutých aspoň trošičku znížil...
Ďakujem všetkým, ktorí ste sa podelili o svoje skúsenosti. (píšem zo Slovenska a na predaj tovaru som použila stránku bazos.sk)

Vojtech Kovac řekl(a)...

Diky za vycerpavajici popis dalsiho zlodejicka, kteremu doufejme na poli CZ/SK business jiz diky tomuto zverejneni nepokvete :-).

Jen me zarazi, ze je tahle komedie s posilanim zbozi do Nigerie jeste neomrzela...ale asi jim to stale u mnoha lidi prochazi, holt lidska duverivost a naivita je nekdy neuveritelna... :-(

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, neuveritelne, Nigerijsky scam stale zije a je nesmirne komunukativni. Pridavam do sbirky dalsi emailovou adresu Scamu 419 z Nigerie: Monica Kate (mkkk991@yahoo.co.uk). Adresa kam chteji zbozi poslat je: Josh Steven, Address: 18 Adenle Avenue Mokola, City: Ibadan, State: Oyo State, Zipcode: 23402, Country: Nigeria, Tel:+2347056968323. "Banka" ktera si vyzaduje informace k baliku: Customer Care Zone (ctb.transferzone@net-shopping.com) Mr. Derek Cleverly. Citi-Bank Zonal Manager

Anonymní řekl(a)...

Dalsi email do sbirky: mrs.christian009@gmail.com

Anonymní řekl(a)...

A dalsi: micheal.junior26@yahoo.com

Anonymní řekl(a)...

Ahoj děkuji za tento blog :)

prodávam foták a hned tři zajemci z nigerie. do ted jsem tomu věřil, dokud jsem si nepřečetl tento článek.

jw66748838@gmail.com

Name:Samuel Williams
Address: Nw5, Atowoda Street
State: Oyo
City: Ibadan
Country: Nigeria
Zip Code: +23402
Telephone No: +2347053623738

mrspeggygarcia@gmail.com

Name Emmanual Adebo
Address 12 ologunru ibadan
City Ibadan
State Oyo state
zipcode 23402 or 00000
Country Nigeria
Phone 2348055675374

sabrina.david@att.net

přeji hezký den. a ještě jednou díky :)

Vojtech Kovac řekl(a)...

Není zac, tomu se říká kouzlo internetu :-). Sice o nas google vi skoro všechno, ale tohle je jedna z mala věci, ke které je to dobré...

Tak vitej do klubu (ne)podvedenych a diky za tvůj comment, jiste pomuze ostatním ;-)

Lukáš řekl(a)...

hezký den přeju a přidávám další email! :D tentokrát se ozvala starostlivá maminka z UK která chtěla pro svého studujícího synáčka v Nigerii (mimochodem studuje leteckou školu!!) zakoupit dárek k maturitnímu vysvědčení.. děkuju za tento blog, ze začátku jsem tomu věřil, ale poté co jsem musel prvně odeslat zboží a až potom by se aktivovala platba, rozhodl jsem se vyhledat si o tomto člověkovi více..
mail: Mrs Martina Fisher (mrsmartina.fisher01@globomail.com)

a jak už bylo v předchozích příspěvcích, byla mi nabýdnuta nadsazená cena.. ještě jednou děkuji :)

Vojtech Kovac řekl(a)...

Dekujme Bohu (nebo Google?) :-D

Anonymní řekl(a)...

derickharrison2222@gmail.com další sviňák

Anonymní řekl(a)...

benpeter82@gmail.com pozor další zmrde*ek

Anonymní řekl(a)...

Ben

1 : Let me know the final cost ??

2 : Thanks for the reply..My name is Ben from USA and am willing to buy
this item for my client who went for a business trip to Nigeria and am
ready to pay you 170euro for this item plus the postage cost
altogether via Local Post to him in Nigeria ok.

Here is the shipment address below to calculate the postage cost as well ok.

Name..Wale Akinola
Address..3, Iremoi Road
City..Ile-Ife
State..Osun
Country..Nigeria
Postal Code..23436

So, kindly end the sales of the item for me and also reply with your
bank details in order to make the payment right away ok.

Thanks.

3 : hi , what is going on ?? awaiting for your bank details now so that i
can make the payment right away ok.

Ben

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za článek,
málem jsem poslala značkové hodinky do Nigérie. Ještě, že mám prozíravého přítele a tenhle článek :) Vyhledali jsme informace přes google a hodilo nám to odkaz na Vás. Hodinky sice zůstávají neprodané, ale spousta starostí ubyla, jak vidím :) Ještě jednou díky moc a doufám, že jim někdo tyto podvody zatrhne!!!

Anonymní řekl(a)...

Mně už nabídek koupě se zasláním do Nigerie přišlo za posledních pár let tolik, že se velice divím, proč ještě někdo z podvedených nezorganizoval misi do Nigerie s tím, že celou tu ulici, kam si to ukradené zboží nechávají zasílat, by bylo rozumné vyhodit do vzduchu i s těmi všemi zasranými černými hajzly, co v ní vegetují. Pochybuji, že s tím něco udělá Interpol nebo dokonce naše veselá česká městská policie - ty by jim tam akorát dala botičky na buvolí povozy nebo nechala odtáhnout jejich Audiny a BMW co si pořídili za to ukradené zboží z celýho světa...

Anonymní řekl(a)...

Jsou to všechno podvodníci. Sám jsem jich pár poznal. V Johannesburgu vždy říkali, že jdou vydělávat a šli do internetové kavárny a tam si sjižděli různé severy a posílali podobné maily. A moc se chlámali, když někdo naletěl a chlubili se tím, co sehnali.
Ale žádné bavoráky z toho neměli, ani staré toyoty, byli to pěšáci. Je to velký byznys s ohromným množstvím lidí a druhou část tvoří ti, co zboží prodávají a distribuují, ale ty jsem nidky nepoznal. Ti jsou buď v Nigérii nebo v zapadní Africe a ne v JAR

Honza řekl(a)...

Afričani JSOU JINÍ. Pár mých zkušeností: V osobním styku jsou super přátelští a milí. Když něco mají, nabídnou; umějí se podělit, a to i s bílým kamarádem:) - je to pro ně samozřejmé. Jakmile ale dojde na byznys, překlapne jim myšlení a pokusí se vás (i jako kamaráda) nějak odrbat, u nekamaráda ale doslova orvat, a to jakýmkoliv způsobem, ale nejspíše kombinací vícero způsobů. Mluví vodopády slov, vychvalují, přesvědčují, lžou, hrají na city, slibují, slibují, slibují... oni to ale za lhani nepovažují, to byste je urazili (citliví jsou hodně:) - to je prostě jejich, nejspíš "tradiční" způsob, jak dělat byznys. A když jsem jednomu Afričanovi vyčetl, proč mu teda vlastně mám prodat tu věc, kterou ani prodat nechci, a ještě o stovku levněji, než jsem ji koupil před týdnem od jeho kolegy, tak mě odzbrojil slovy: "No jo, Honza, ty jsi ale běloch, já Afričan!"
Pokud je obchod konečně sjednaný (=těžce usmlouvaný), není ještě vyhráno, protože zboží se obchodník pokusí dodat ještě nějak naředěné, ofixlované, umenšené...
Příklad: Kamarád, který prožil dětství v Lagosu, vyprávěl, jak jednou koupili balení Coca-col v plechu, hned to nepřekontrolovali (otevřením náhodně vybraných vzorků - to se prý musí vždycky udělat hned při převzetí:) - no a doma po otevření první plechovky se ukázalo, že je tam snad nějaký čaj nebo co - všechny plechovky byly někde v záhybu u dna navrtané milimetrovým vrtákem, a zase nějak uzavřené. Nebylo to vidět, když to člověk vyloženě nehledal. To by tady prostě nikdo nevymyslel. Podle mne, kdyby i našli toho obchodníka, tak by jim tvrdil, že se přece domluvili na tom Coca-čaji a že mu špatně rozuměli.
Právě se mi vrátila kamarádka z Guinei, a dovezla nám objednané látky. Že je musela hodinu ve 40°C vedru usmlouvávat na desetinu původně řečené ceny, z čehož se potom celý den kurýrovala, je pro člověka znalého věci samozřejmostí... ale zase, ZASE nás dostali:)) Doma při rozdělování jsme zjistili, že všechna metráž byla měřena 90 cm metrem!! Tak jsme už objevili i "africký metr".
Já to beru s humorem a "nigerijské dopisy" ani nečtu, ale oni si vážně myslí, že jsou v právu, protože "vy běloši si tady přece sami tisknete peníze".
Jsou jinde, no. V jejich představách jsme (nejspíš) hloupí a strašně nespravedlivě bohatí.

Vojtech Kovac řekl(a)...

Honzo, diky za komentar, opravdu me pobavil a zaroven opetovne donutil k zamysleni, co je to za lidi :-)

V kazdem pripade, uz me to ani nebavi rikat dokola, ale zaplatpanbuh za tyto vymozenosti, ze se lidi mohou vzajemne informovat a varovat před takovými podvodníky....

Ale ze by me odbzrojili hlaskou, ze ja jsem beloch a oni africani, tak to teda nevim .-)))

Pytkin řekl(a)...

tak dnes mi napisal derick harrison , ze chce moj tovar za dvojnasobok ceny .. napisal som mu , ze ucet nemam .. takze ze ci ma dakto z mojej rodiny .. pisem ze nemam rodinu .. tak mi pise , ze este PAYPAL .. ako zneuziju paypal ucet ?

Anonymní řekl(a)...

Také se musím podělit o svůj zážitek :)Když mi na můj inzerát na Sbazaru,konkrétně prodej bot odpověděl Muhammad Musa,bylo mi to hned jasný :) Tak jsem si taky začala hrát :) První e-mail pouze otázka,zda je zboží stále v nabídce.odpověděla jsem stručně že ano.následoval mejl druhý,s příběhem o klientovi z British American tobacco company v Nigérii,který má o moje botičky zájem a prosbou o vyčíslení nákladů ...moje reakce že je to určitě chytrej pán a když má čas brouzdat po internetu,určitě si umí spočítat náklady a dopravu :) následovala odezva se spoustou řečí a nabídka ceny o 100% vyšší než požaduji :)) Celkem pobavena jsem pána začala přesvědčovat,že je to zbytečně moc peněz,že ty samé botičky určitě sežene i někde jinde za lepší cenu :)čekala jsem,že jim to už dojde a sami ukončí konverzaci.ale pletla jsem se :)))následoval ještě vyšší nabídka a neutuchající zájem :) Dala jsem si tu práci a na internetu vyhledala pár e-shopů se stejnými botami kde je prodávají a všechny odkazy poslala Muhammadovi :)))jako bonus jsem vyhledala odkazy na podobné značky a větší výběr a přidala pár rad a zkušeností :)) ..a světe div se..od té doby je klid:) emailovou adresu muhammad_musa86@yahoo.com jsem zablokovala a s dobrým pocitem očekávám opět nějakého snaživce,kterého tím alespon připravím o čas .když už být za blbce,tak pořádně :) Olina

Anonymní řekl(a)...

Ted me taky manik psal :-)Stejna adresa jako driv, stejne telefonni cislo... magor

Anonymní řekl(a)...

Také už mám s nimi zkušenost. Momentálně čekám na potvrzení převodu platby :-) Bylo to tu napsáno stokrát, ale i já musím napsat Díky Bohu za google a tento článek. E-mail je Mariavia8080@gmail.com a adresa, kam mám zboží poslat je name-opeoluwa samuel
Address-20 agbowo ui road
City: ibadan
State-Oyo.
Zip code-23402

Unknown řekl(a)...

Pozor! Další podvod, tentokrát z Dubaje. Chtěl koupit mobil, poslal nějaké rádoby potvrzení o platbě z colonybanktransferservice@consultant.com
Name: David Jones
Address: Alnada park, sharjah.
United Arab Emirates.
zipcode: 971
Tell: + 971553398116
Nic neposílat, maximálně vynadat :)

Anonymní řekl(a)...

15.6.2013 taky obrdžen email z adresy mariavia8080@gmail.com, že mám zaslat zboží pro syna do Nigérie.

Taky jsem hodil emailovou adresu do googlu a vyjel mi jako první odkaz tenhle článek. A vulgární, avšak výstižný popis je na místě a děkuji autorovi, že tohle sepsal a pomohl tak osatním.

Dimana řekl(a)...

Hello from Bulgaria!
I just got almost played by the same idiots. Thank god for this post!
I will post this on my blog as well so that people can know in future! :)
The email I received was from mariavia8080@gmail.com
and the billing address was in UK, the cover story - a gift for her son (Maria Selcvia)
The name on the billing address was on some Indonesian guy who I looked up on Facebook.
Name: Melon Henle
Address: No 55 RUGBY GARDENS,DAGENHAM,
County: ESSEX.
Post Code; RM9 4BA
Country: UNITED KINGDOM.
Thanks once again and beware ;)
Take care!

Anonymní řekl(a)...

Díky moc za článek, utvrdil mě v tom, že potenciální kupec mého notebooku bude "cheater".

Pozor na email penn_carson@yahoo.com.

PD

Anonymní řekl(a)...

Be aware from this e-mailk:

mariavia8080@gmail.com (Maria Selcvia)

be aware be aware please.

Vojtech Kovac řekl(a)...

Zdá se, že tento článek jednoduše nestárne, ba naopak s prirustajici diskuzi pod ním se dokonce stává čím dál více aktuální, a jak teď vidím, tak už dokonce i mezinárodně :-).

Greetings to Bulgaria :-) I'm glad to see my post had helped not only to Czech and Slovak people but now add I see also in Bulgaria ;-) And thanks for your comment and sharing your experience ;-)

Unknown řekl(a)...

penn_carson@yahoo.com

Hello seller,Thanks for your mail,i am okay with the price of the item and also the condition of the item so i want you to know that,i want to buy the item for my cousin as a Birth Day Gift, who went for an Examination Project in Nigeria...So i will offer you the sum of 250 Eur including the shipping cost Via Post Office, so if you are okay with the Total cost you can get back to me with your Bank Payment details Or your PayPal Email so that by tomorrow i can go for the Transfer.......Await for your quick response.....

Thank you,
Dr Carson...

Zábava na celý den :D
:D :D

Vojtech Kovac řekl(a)...

Zkusil bych ten paypal :-) Ale stejne jako na eBay, platba přes PP předem, ne az po odeslani ;-)

J.V. řekl(a)...

Ahoj tak se taky přidávám do zástupu lidí které zkoušel obalamutit "nigerijský" obchodník (kdoví odkud skutečně jsou)
Stejnej scénář. Velkorysá nabídka. Měl zájem o předmět jako dárek ke zkouškám svojí dceři v oboru letectví. (prodával jsem součástku pro ozvučovací systémy, samostatně velice špatně využitelnou) To byly první indicie že něco není v pořádku.



Poté jsme si chvíli dopisovali a domlouvali podmínky pro obchod. V bance jsem se ujistil že údaje které chce abych mu poskytl nejsou zneužitelné a se zvědavostí "šel do toho".

Poté mi přišlo z adresy "colonybank.shipmentverification@accountant.com" poměrně zvláštně sestavená výzva k odeslání zboží (od kdy se banka stará o takovéto věci?:) i s podpisem Alberta Einsteina :DD

Neváhal jsem a toto přeposlal bance Colony (asi toho tam maj hodně podobného, už v kontaktním formuláři mají psáno, že podobné "vouchery" nejsou autorizovány bankou)

Milému nigerijskému příteli jsem napsal, že něco není v pořádku, protože banka colony používá doménu colonybank.com nikoliv accountant.com, a že jsem pro jistotu kontaktoval banku colony.

Podvodníček mě začal ujišťovat že toto je v pořádku, že accountat.com je oddělení správy účtů (accounts) pro mezinárodní platby a ať na nic nečekám (nejspíš tím myslel odpověď ze skutečné colonybank) že s ním jsem na 100% na dobré cestě a že peníze už odeslal.

Proto jsem mu odpověděl otázkou jakým způsobem peníze odeslal, že v mé bance o ničem nevědí, tak jestli to poslal SEPA transfer a nebo běžným převodem, že to může trvat pár dní než mi peníze přijdou, a tak raději počkám.

Obratem jsem dostal další odpověď, kde mne ujišťuje že nemusím čekat několik dní, že stačí odeslat zboží a bance (té fiktivní) poslat oskenovanou průvodku. :D:D haha to slyším prvně že bance měl něco podobného posílat :D A že peníze mi poté budou připsány do 24hodin.

A taky připojil že by mě přece nikdy nepodváděl, že žije život s hrdostí a poctivostí :D


No tak jsem mu pro zábavu napsal, že nemám vůbec problém mu poslat zboží do Nigérie, že mám všechno připraveno, ale je jen jediná cesta jak toho dosáhnout, a to sice regulérním bankovním převodem.
Odpovědi se mi už nedostalo.. A tak z toho super obchodu bohužel už asi nic nebude :(

Teď už se jen těším na to FBI varování.



Celé se to odehrálo v takové nedotažené angličtině, ale provázelo to mnoho srdečných pozdravů, a přátelských oslovení...


Ještě jsem teda přemýšlel že bych mu něco poslal, nejlevnější zásilka do Nigerie se sledovacím číslem (abych mu mohl poslat průvodku) stojí 54kč. Musím říct, že to mě trochu láká, zvědavost sledovat potom jeho reakci po potvrzení odeslání zásilky. Taky mě napadlo že bych do obálky dal nějakou maličkou elektronickou součástku z nějakého vraku, a připsal k tomu něco jako „tak a teď tě máme“ že by to mohla být sranda. Jenomže to asi neudělám, je to škoda peněz a času. Navíc bych tam musel uvést svojí adresu, a to se mi moc nechce…



Tato stránka je super pro všechny kdo jsou na vážkách, je dobře že tu je a aktivita na ní může pomoci mnoha lidem.

S pozdravem JV

Anonymní řekl(a)...

a já přidávám dalšího vol*a penn_carson@yahoo.com
NAštěěstí jsem nenaletěla a napsala mu hezký email, doufám že si počte haj*l!

Anonymní řekl(a)...

No,taky jsme malem naleteli na nabidku od hilda.nobert02@gmail.com, tentokrat chce darek pro dceru a poslat na adresu do Holandska Name : hubertus carolus boerhof
Address :besteveartstraat.234.huis
ZipCode:1055.tt
City :city amsterdam
Country:Holland
Tahle adresa je vedena jako neduveriva i u nasich polskych kolegu...

Anonymní řekl(a)...

Nigerijci to nevzdávají!
HildaNobert02 se srdečně snažila i ze mě vymámit peníze. Tentokrát tak, že mi údajně poslala na účet (přes Colony Bank) částku i s přepravným, které já musím nejdříve zaslat přes Western Union do Afriky, aby mi částka byla připsána na účet. Mé pochyby o celé této transakci, kdy jsem kontaktoval i Colony v US (kde mi znuděně řekli, že jde o podvod)definitivně ukončil tento blog Vojtěcha Kováče. Děkuji vám.

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Vojtech Kovac řekl(a)...

Mohu jen potvrdit, že ani kemně tenkrát Colony bank nebyla moc přátelská a sdílná..přitom se zjevně nejedná o nahodilou událost a překvapuje mě, že bance nevadí, že je její jméno a značka takto zneužívána..inu aspoň že tady to funguje ;-)

Anonymní řekl(a)...

A tak to jde porad dokola. Stejná zkušenost, stejny podvod. Mimochodem druhý výtečník, ale možná jde o toho samého posílá podobné maily z adresy Dave (kallyd45@gmail.com). Hraje si na kanadana, který koupi vase zboží, které máte poslat do Belgie. Petr

Unknown řekl(a)...

Zdravim,
Takze hilda.nobert02@gmail.com akoze z USA chce poslat bratrancovi netbook do Holandska pre zmenu,netbook je v ponuke za 170€ ale ona ponukla 250€ a ze mam poslat fotky ako balim netbook a potom mi pride potvrdenie z banky,inteligentne som jej vysvetlila ze nie som deb*lna a poslem to len ked mam peniaze na ucte....odvtedy nic ale ako tu citam pribehy tak mam pocit ze to bude zaujimave....Vdaka za tuto diskusiu,niezeby to nebolo aj beztak podozrive(vzdy si preverujem kazdeho lebo vela agentur ma v minulosti pekne povedane oj*balo pri pokuse o hladanie prace) ale po precitani diskusie aspon mam istotu ze je to podvod..
Ale takzvana hilda nebola jedina ktora sa pokusila ma okratit....dosiel mi email aj od Luiza Lopeza(tak pre zaujimavost tusim ho tu este nemate) mrluizlopez1000@gmail.com,akoze mam povedat cenu,stav a cenu prepravy prezmenu do Spanielska:-)Ine neviem lebo som mu ani neodpisala:-D
Takze este raz dakujem,mozno niekto naleti ale skusenejsim co si ludi preveruju vela pomahate a ti ostatny sa poucia a nadobudnu skusenost ako ja vminulosti:-)

Ivet řekl(a)...

Ahoj, tak už mi taky napsali. Prodávám na bazoši noťas. Přišly mě dva e-maily : ronniekelly202@gmail.com a hilda.nobert02@gmail.com. Ten první od chlapa, kterej chce koupit noťas svému synovi do Nigérie a ten druhej ho chce pro svojí ženu. Je to přesně tak, jak se tady píše. Oba mi nabídly dvakrát větší částku, než jsem požadovala. Sou to grázlové!! A díky za tuhle stránku ;-)

Anonymní řekl(a)...

Jo, už i holanďani nás berou útokem. Zase hilda.nobert02@gmail.com

jedná se o foťák s cenou max 5000 a nabízí za něj 300 euro

Hello friend

Am Mrs Hilda from United State, i will be happy to buy your item
for my Cousin as a Graduation gift from the aviation school in
Holland. and i will offer you 320euro for the item and shipping via
(Post Office). i will pay you via Bank to Bank transfer . if my offer
is okay for you, send me your contact details as follow

Full Name..
Bank Address...
Account Number..
Swift Code..
Telephone number...

And here is the shipping address of my cousin

Name: Yvonne Wever
Address: Engelstilstraat 45
Zipcode: 9671 JG
City: Winschoten
Country: Holland

i will be happy if you can get this information back to me in order
for me to make the payment of the items asap... i hope to read from
you soon thanks and have a lovely day

Regards
Mrs Hilda

Unknown řekl(a)...

Diky moc za toto forum taky mi píše nejaky cernej zm*d z Nigerie tak si snim pohraju a pak ho poslu do pr*ele :D

Robert Vilhelm řekl(a)...

mockrat dekuji za Vas prispevek.
Nigerijec s emailovou adresou penn_carson@yahoo.com je stale aktivni :-D

posud te sami

Hi ,

I'm happy to read from you, I'm a serious buyer and what's your last desire price for this item? i hope it's in perfect condition, i am working offshore and very busy at the moment and i want it shipped to my cousin who went for a project work in Oyo, Nigeria as a gift and i can offer to pay including the shipment fee via Dhl or EMS, payment will go via PayPal or Bank transfer only, i hope you will consider my offer and kindly get back to me to know the next plan,

Best Regard,
Dr Carson

Robert Vilhelm řekl(a)...

pozor rovnez na adresu ;-)
jessicagnabry@yahoo.com

Robert Vilhelm řekl(a)...

dalsi aktivni emailove adresy:
sandyross393@gmail.com
mary.willam200@gmail.com
melinda.rein123@hotmail.com
jessicagnabry@yahoo.com

Vojtech Kovac řekl(a)...

Opětovně díky, že udržujete můj článek aktivní a nápomocný nejen textem se zkušeností, ale i konkrétními adresami podvodníků.. zbytek za nás udělá google sám :-)

Jak tak pozoruji, začíná být v kurzu Holandsko, neb Nigérie je už asi moc profláknutá :-) Inu na nás si ale nepřijdou, to teda ne! ;-)

Jj řekl(a)...

Aj ja dakujem za tento clanok.
Mne sa ozval clovek menom Luis Spenser "luisspenser113@gmail.com"z Anglicka, ktory chce kupit telefon pre svojho kamarata, ktory studuje v Nigerii. Tento clovek vsak pouzil sluzbu money.co.uk a mne prisla akoze informacia z ICICI Bank PLC ze bankovy prevod je schvaleny a pokial neposlem cislo zasielky, tak peniaze nebudu pripisane na moj ucet.
Zverejnim tu aj adresu, kam som mal telefon poslat. Snad google prehladava aj prispevky a niekomu to pomoze.

Full Name: Steven Akinyomi
Full Address: No.5 Alafia Street Mokola
City: Ibadan
State: Oyo
Country: Nigeria
Zip code: 23402

Este raz dakujem.

POZOR NA NICH, ESTE STALE TO SKUSAJU !!!

Anonymní řekl(a)...

opet uradujou: Johnnie Spainard (spainard009@gmail.com), hilda nobert (hilda.nobert02@gmail.com)

Anonymní řekl(a)...

Díky za článek, potvrdil mi moje podezření. Tyto zmrdi pořád fungují a jejich metody se vůbec nezměnili - což asi bohužel znamená, že jim to občas vychází. Na mě to zkoušeli z e-mailu derickharrison2222@gmail.com

Anonymní řekl(a)...

bacha jeste na--- thomasmullar@outlook.com

lucasyoung212@gmail.com

Anonymní řekl(a)...

bacha i na tihle thomasmullar@outlook.com

lucasyoung212@gmail.com

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, tak já dnes dostala email od Janet Medina (janetmedina1983@gmail.com), chce koupit můj mobil z sbazaru pro svého obchodního partnera jako dárek, poslala jsem i účet a on,že poslal peníze,ale já a google jsme kamarádi a našla jsem si banku, přičemž jsem moc nechápala, proč Amík posílá peníze přes Nigérii a poté jsem našla tento super článek, takže má smůlu :) a další adept je tessy walker (tessy258@outlook.com) Díky moc..

Jana řekl(a)...

Ahoj,
také přispívám:
Jakub Bobčiak (jakubbobciak1960@gmail.com)
chtěl poslat tablet synovi,který pracuje na České ambaádě v Americe....ha ha ha

Anonymní řekl(a)...

Tak to jsem rád, že o tom píšete. Přidávám nové podvodné kontakty, tentokráte do USA. Google to snad dohledá a pomůže dalším prodávajícím nenaletět

emailová adresa: Man Jan manjan20132014@gmail.com
adresa pro zasílání
Full Name: Amy Sellar
Address: 74 Cherry Drive
City:MayField
Zip Code: 42066
State:KY
Country:United State

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, tak dnes se mi stalo něco podobného, akorát podvodníci se už přesouvají do "důvěryhodnější" Ameriky :D Prodávám hodinky na bazaru a přišel mi mail od nějakýho otce, který bydlí v Anglii a chce hodinky koupit synovi do USA. Poslal mi adresu a já jsem mu poslala číslo účtu. Poslal mi několik potvrzovacích mailů od COLONY BANK, ale musela jsem balík zanést na poštu a poslat mu Tracking code (číslo podacího lístku), aby mi peníze byly vydány, což jsem udělala. Pak jsem přišla domů a pořád mi to nějak nešlo do hlavy. Zadala jsem do googlu název banky (Colony bank), vyjela mi dost nedůvěryhodná stránka banky s obrázkama nějakých kreslených vězňů :D, už to mi bylo podezřelé. Pod touto stránkou jsem našla právě vaše příspěvky o podvodech a zalekla jsem se. Rychle jsem běžela na poštu a balík jsem ještě na poslední chvíli zachránila, ale bylo to fakt o prsa. :D Dokonce mi i vrátili peníze za poštovné. Poté jsem se byla ještě zeptat v moji bance (GE), jestli nemohou zneužít moje číslo účtu a prý to nelze a na int. bankovnictví jsem vypnula platby ze zahraničí.

Nigérie už je profláklá, tak teď zkouší USA. Už nikdy víc balíky do zahraničí! POZOR NA NĚ!!! Já jsem ještě dopadla dobře, ale dávejte si bacha, ať se vám nestane něco horšího!

Anonymní řekl(a)...

JO! Tak to je přesně on! o dva příspěvky níž jsem napsala svůj přiběh o tomto hajzlovi!

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, stalo se mi něco podobného pár dní zpátky. Na bazar.cz a bazos sem davala k prodeji xbox. a psal mi Mrs Becky Anderson (beckyanderson1759@hotmail.com) .. vlastne skoro totez, jen ze by to chtel pro syna, a ze ems a ze dopravu zaplati a podobne. tak sem ho trochu i natahla na 300 dolaru a on ze v pohode a blabla a ze se mi ozve jeho banka. ta se mi ozvala stim at odeslu zbozi a poslu sledovaci kod zasilky, a oni ze do dvou dnu poslou penize. tak to sem se jim taky vysmala a napsala jim ze to jsou jen podvodnici, ze jsem sama se synem a nenecham se okrast. v zapeti mi psal ten anderson ze mu psala banka a nejaky kecy, to uz sem si ani neprekladala a napsala mu to samy, stim ze jsem se ptala tety co mam v americe jestli existuje ta colony bank a teta rikala ze ne a uz predtim me varovala ze to je podvodnik a uz se pak neozval. adresa banky byla: (colonycashremitance@usa.com) Verca

Anonymní řekl(a)...

Name:Olaniyi Temitayo
Address:7111 Ardmore Street,
City:Houston
State:Texas
ZipCode:TX77054
Country:United State

Am from United State and i want to buy for my son you can kindly get back to me with the total price you want to sell the item including the shipping fee via EMS SPEED POST also with your full bank details to arrange for the payment via bank to bank transfer...

Anonymní řekl(a)...

Tak u mě to byl chlápek z Kansasu. Jakub Connelly z gmailu mi psal na moji inzerci na Bazosi. Udajne poslal penize pres banku Colony Bank. Od ktere jsem obdrzel email z teto adresy :D transfercustomercaredepartment@accountant.com

Name: Clarence Connelly
Address: 3627 W 13th St N Apt Y4
City: Wichita
State: Kansas
Zipcode: 67203
Country: United State

Unknown řekl(a)...

Zdravím všechny. Je mi líto ,že se přidávám k těm co naletěly a co si mysleli, že lidé jsou slušný. Obrali mě o telefon, ale peníze jsem jim teda neposílala. Měli mi zaplatit 9500 a samozřejmě jejich banka mohla převádět pouze 15000 - pokud bych jim převedla rozdíl - ještě před obdržením peněz, připsalo by se mi 15000 :-( chce se mi brečet z toho jaká jsem byla najivka :-(
Každopádně přidávám adresy:

Name: Florin Patrascu
Address: 22 Granville Road
City: Watford
Postal Code: WD18 0AH
Country: United Kingdom

Anonymní řekl(a)...

Tak to jsme dvě. Mám úplně stejný případ. Taky jsem byla blbá a naletěla. Poslala jsem jim telefon a chtěli po mě samozřejmě doplatit rozdíl protože má prý limit 12000,- Fakt jsem netušila, jaký dokáží být lidi svině (s prominutím).

Přidávám adresy: z banky service@colonybank.com (colonybank@accountant.com)
kupující: Martin Jason mcgroy, 203 dundyvan road, Coatbrige, Scotland, Ml5 4al, UNITED KINGDOM
a poté chtěli doplatit rozdíl pomocí western union na
Benjamin Victor
City: Ibadan
State: Oyo
Zip Code: 23402
Country: Nigeria

Chci se zeptat, řešil jste to někdo s policií? Nebo to nemá smysl?
Díky K.

Vojtech Kovac řekl(a)...

To mě mrzí, že to ty nigerijské mrchy furt ještě nepřešlo... Každopádně zcela upřímně, tohle nemá smysl hlásit, neb policie s tím nic neudělá... Není schopna vyřešit kriminalitu obdobného charakteru, kterou provádí občané ČR (osobní zkušenost), jejichž totožnost dokonce zná, natož nějakého vykuka kdo ví odkud...

Útěchou pro vás budiž aspoň dobrý pocit, že zveřejněním vašeho příspěvku můžete pomoci někomu druhému, kdo si takový email či jméno zkusí vygooglit, víc pozitivního z toho asi vymačkat nelze :-(